DANCE SHOW JAZZ

DANCE SHOW JAZZ

Ebben a táncfajtában a díszletek, kellékek használata tilos. Az olyan ruhakiegészítők mint kalap, kesztyű, pom pom, szemüveg, zsák táska, maszk, szalag, szárnyak, palást, stb, azonban igen, abban az esetben, ha a táncos nem válik meg tőlük, és nem használja eszközként a produkció alatt.
A tánc, csak és kizárólag a lent felsorolt tánctechnikákat tartalmazhatja. Azok a táncok, amelyeknek alacsony a tánctechnikai elemei más kategóriába kell nevezni. Akrobatikai és torna elemek engedélyezettek cigánykerék, előre, hátra bukfenc, gyertya, erő ülőtartás, fejenállás, híd, vállon- és kézen átfordulás, tarkóbillenő, kézbillenő, kézenállás, bógni.
Jazz tánc: Izolációs-technikán alapuló táncstílus. Ennek lényege, hogy a test egyes területei egymástól függetlenül mozognak. A mozgásközpontjai: fej-nyak, vállak, mellkas, medence, a kezek és a lábak. A mozgás lényege a “policentrikusság”, ez azt jelenti, hogy legalább kettő – a fentebb említett – mozgásközpont egymástól függetlenül mozog. A jazz tánc alapú koreográfiák alapvető elemei policentrikusságon kívül a változatos lépéskombinációk, a lendületes ugrások és forgások.
Art jazz: Külön műfaj, melynek alaptechnikáját a Matt Mattox féle jazz és a klasszikus balett technikája adja. Ma már a jellemzően policentrikus izolációt ötvözik a klasszikus balett mozgásvilágával és a különböző moderntánc, például Limón technikával és egyéb kortárstánc mozgásmotívumokkal is, például floor work, kontakt. Lényege a testközpontból és a törzsből elnyújtott hosszú mozdulatok és dinamikai váltások alkalmazása. A régebbi jazztánchoz képest a folyamatosságon, folyékonyságon, puhaságon van a hangsúly.